ISTRA

Istra je najveći jadranski poluotok smješten na najzapadnijem dijelu Hrvatske. Bogat je prirodnim ljepotama, kulturno povijesnim znamenitostima, razvedenom obalom i mističnom unutrašnjošću punom srednjovjekovnih gradića iz kojih se pruža pogled na vinograde, maslinike i polja.

Tragovi ljudskog življenja u Istri sežu u prapovijest. Prvi poznati stanovnici Istre, bili su Histri, po kojima je Istra dobila ime. Brojni narodi i kulture od Rimljana do danas ostavljali su svjedočanstva svojih kultura u graditeljstvu, zidnom slikarstvu i bogatoj crkvenoj arhitekturi. Iz svih razdoblja sačuvani su vrijedni spomenici crkvenog i svjetovnog graditeljstva.

Istra je vrlo raznolika, od planinskih vrhova Učke do rta Kamenjak, od boćate vode Limskog kanala i doline rijeke Mirne do Motovunske šume i istarskih brežuljaka. Prirodnih ljepota ima i ispod površine zemlje u jami Baredine u kojoj se skriva čudnovati svijet stalaktita i rijetkih životinjskih vrsta.

Po ljepoti posebno se ističe Brijunsko otočje koje se sastoji od četrnaest otoka i otočića od kojih su dva najveća otoka Veli i Mali Brijun, nastanjena još od prapovijesti. Nacionalnim parkom su proglašeni 1983. godine, nekoliko godina nakon smrti jugoslavenskoga predsjednika Tita, koji je na njima imao vlastitu rezidenciju. Do Brijuna se stiže brodom iz Fažane u kojoj se nalazi uprava Nacionalnog parka.

Istra je dakako jedno od najboljih odredišta u Hrvatskoj za odmor obitelji s djecom. Mnoštvo zabavnih sadržaja na plažama i bazenima, te hotelima, turističkim naseljima i apartmanima djeci će odmor učiniti nezaboravnim, a istovremeno ćete se i vi moći kvalitetno odmoriti.

0

Vremenska prognoza

Novosti

Slow Bike (duljine 18 km) otvorena je za posjetitelje svih dobnih skupina i posebno je zanimljiva za obitelji s djecom te starta sa vrsarske rive a vozi se po šumi Kontiji sa zaustavljanjem iznad gusarske pećine na obroncima Limskog kanala s predivnim pogledom na zaljev.

Prilika je to da se ugodno provozate šumom Kontijom, družite i fotografirate na atraktivnom vidikovcu s kojeg se pruža jedinstven pogled na Limski kanal. Za sve sudionike utrke organiziran je ručak u lovačkoj kući koja se nalazi u zaštićenoj šumi Kontiji.

Po završetku utrke biti će održano izvlačenje nagrada uz atraktivni akrobacijski bike show koji uključujeakrobacije na BMX biciklama po raznim preprekama i skakaonicama. Show će zasigurno pružiti nezaboravan doživljaj svim posjetiteljima.

www.infovrsar.com

VRSAR

Vrsar (nekadašnja Orsera) jedan je od najljepših istarskih gradova smješten je na brežuljku iznad ušća Limskog zaljeva. Vrsar je isprepleten uskim nadsvođenim kamenim ulicama koje vode do malih trgova, ukrašenim zgradama sa zanimljivim kamenim figurama, balkonima i mediteranskim krovovima. Pogled sa brežuljka je veličanstven - vrsarski otočići u modrom moru i prekrasne zelene obale.

Vrsar je poznat i po kvaliteti kamena kojoj i danas svjedoče brojana kiparska i graditeljska djela, od starorimskih majstora, venecijanskih umjetnika do današnjih zaljubljenika u kiparstvo. Poluotok Montraker, smješten podno gradskog brežuljka, jedan je od važnijih simbola lokalnog identiteta.

U parku skulpture Đamonja smještene su skulpture svjetski poznatog akademskog kipara Duška Džamonje. To su moderne skulpture napravljene od čelika, željeza, bronce, aluminija, cementa i mramora smještene u prirodnom ambijentu. Park se nalazi u Valkaneli, nekoliko kilometara sjeverno od Vrsara.

Osim kamena Vrsar je upisan u karte Starog svijeta kao mjesto na kojemu se proizvodila sol.

Vrsarsko more obiluje florom i faunom, što je duboko utkano u gastronomsku ponudu.

Vrsar je oduvijek povezan sa morem, nekad stari ribarski gradić, kojeg je u 18. stoljeću dvaput posjetio slavni venecijanski zavodnik Giacomo Casanova, danas je omiljena luka nautičara.

Od poznatih znamenitosti tu je Vrsarski kaštel koji je služio porečkim biskupima kao ljetna rezidencija, ali i kao sklonište pred epidemijama i ratovima. Prije se tu nalazio manji romanički kaštel koji je proširen za vrijeme biskupa Otona u 13. stoljeću. Bio je utvrđen bedemima i imao je četiri kule, od kojih su očuvane dvije, a na jednoj se nalazi sunčani sat. 

Glavna se gradska vrata nalaze uz crkvu Sv. Foške i stoljećima su bila ulaz u utvrđeni grad, koji se tek u 19. stoljeću proširio izvan gradskih zidina. Izgrađena su u 13. stoljeću u romaničkom stilu. Na kamenoj ploči iznad vrata nalazi se reljef s mletačkim lavom koji drži zatvorenu knjigu, a to je znak da je isklesan u vrijeme dok je Mletačka republika vodila rat. Crkva Sv. Martina sa zvonikom je župna crkva koja se nalazi na brežuljku, a tu su još Crkva Sv. Marije od mora iz 12. stoljeća i crkva Sv. Foške. 

Gostoljubivost Vrsara nadaleko je poznata, a Vrsar se diči i jednim od prvih i najvećih europskih nudističkih kampova Koversadom. Vrsar je već 1960-ih nesmetano razvijao naturizam, signalizirajući svoj slobodarski duh i nepomućeni sklad s prirodom.

 

vrsar.jpg

VINSKI PODRUMI

Istra, taj minijaturni kontinent, najveći poluotok Jadrana, idealno uranja u more u smjeru vječno osunčanog jugozapada. Kvalitetu vina upotpunjuje i posebnost tla, crvena zemlja uz more i bijela zemlja unutrašnje Istre.

Istarska malvazija je već duže od sto godina najčuvenije i najprisutnije vino našeg poluotoka. Sjajno se sljubljuje s cijelom lepezom morske kuhinje. 

Istarska protuteža malvazije je - teran. Teran i njegova podvrsta refošk drže se starim i autohtonim vinima Istre. Mi crvena vina nazivamo - crnim, prije svega radi teranove intenzivnotamne rubinove boje

Mnogi poznavaoci istarskih vina na prvo mjesto će izdvojiti istarski muškat, ili pravilnije, Momjanski muškat, poradi njegove zlaćane boje, intenzivnog mirisa divljih karanfila i izuzetne arome. 

Priča o vinima počinje u vinogradu, stara je i pametna izreka. Priča o istarskim vinskim cestama i istarskom vinskom preporodu koja je krenula početkom 90-ih počela je prvenstveno u glavama malobrojnih zaljubljenika u vino i mladih vinara koji su željeli nešto promijeniti. 

Istarske vinske ceste sada su postale uobičajenom stvari jednako kao i kvalitetna vina koja se mogu kušati u stotinjak istarskih podruma.

Vinski putokazi Istre

 

vinski-podrumi.jpg

Istarski tartufi

Gurmani se slažu samo u jednom - tartuf je vrhunac gastronomije. Čudan je to, tajnovit i pod zemljom sakriven gomolj. Nema nadzemne biljke i čovjek ga može naći samo uz pomoć posebno dresiranih pasa. 

Istra, naš srcoliki poluotok, ima dvije vrste zemlje, intenzivno crvenu u priobalju i sivu, glinastu u središnjem dijelu. Tartuf raste baš u toj sivoj zemlji, u vlažnoj, hrastovoj Motovunskoj šumi kojom protječe rijeka Mirna. Tartufarska zona proteže se dalje ka sjeveru do Lanišća, potom rječicom Rašom ka jugoistoku na Labinštini, te na jugu do Pazina. 

Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih na svijetu, zri u jesen i najbolje je kušati tu rijetku blagodat odmah, tek ubranog u izvornom okruženju malih gostionica i renomiranih restorana. U njegovoj neposrednoj blizini, na uzvisinama uz rijeku Mirnu sve češće se nalazi icrni tartuf, kao i druge podvrste bijelog tartufa koje se konzumiraju zimi i ljeti.

I napokon, što je tartuf? Gastronomi se još ne mogu složiti niti u tome je li on hrana ili začin. Taj čudni i neugledni „krumpir“, taj najčuveniji afrodizijak intenzivnog i neponovljivog mirisa, od trpeze starih Rimljana pa do danas ostao je bespogovorni kralj kulinarstva. Enigma i slast. Kad se na njega naviknete, ostat će te mu vječni poklonik, ovisnik, kao o svakome grijehu.

istarski-tartuf.jpg